Comentari De Mapa 11 - La Guerra De Successió Espanyola

888 palabras 4 páginas
Comentaris de mapes històrics
Apol·lònia I. Barceló
IES Damià Huguet

|MAPA 11: |
|Lectura o/i elaboració de mapa amb els canvis territorials europeus derivats del Tractat d’Utrecht. |

El mapa comentat mostra els canvis territorials europeus, en especial les pèrdues territorials espanyoles, després del Tractat d’Utrecht (1713), on es va firmar la pau entre els contendents de la Guerra de Successió. Per tant, l’època en què s’emmarca equival a principis del segle XVIII.

L’espai geogràfic que hi apareix és, bàsicament, l’Europa Occidental. Els diferents
…ver más…

A Espanya, la qüestió successòria també havia dividit els territoris peninsulars. Castella, Navarra i el País Basc es varen mostrar fidels a Felip V. En canvi, a la Corona d’Aragó, especialment a València i Catalunya, van donar suport al candidat austríac. Mitjançant el Pacte de Gènova (1704), Gran Bretanya i la Generalitat de Catalunya van arribar a un acord per protegir la Corona d’Aragó.

Al principi, els Borbó eren incapaços de derrotar els exèrcits que donaven suport a Carles d’Habsburg. Però el 1711 moria l’emperador d’Àustria, Josep I, i ocupava el tron l’arxiduc Carles. El perill per a l’equilibri europeu el constituïa un Habsbug al tron de dos regnes tan importants.

La pau es va firmar en el Tractat d’Utrecht (1713), però a canvi de concessions importants a Àustria, que es va quedar el Milanesat, Flandes, Luxemburg, Nàpols i Sardenya, i a Gran Bretanya, que fa rebre Gibraltar i Menorca, juntament amb privilegis comercials amb l’Amèrica Espanyola. Savoia va rebre Sicília i part del Milanesat, i França va guanyar influència sobre Espanya amb el regnat de Felip V.

A l’interior d’Espanya, les tropes de Felip V van exercir una superioritat evident, tot i que els austracistes conqueriren Madrid el 1707. La resistència dels regnes de la Corona d’Aragó va ser sufocada entre el 1706 i el 1710. Els maulets, que eren entre milicians i soldats irregulars de la Corona d’Aragó, van ajudar els austracistes davant la victòria

Documentos relacionados

  • Potencial electrico corporal
    1536 palabras | 7 páginas
  • Soluconari catala 3 eso teide
    21380 palabras | 86 páginas