Cronica Indios Guayaquis

2023 palabras 9 páginas
Crónica de los indios Guayaquis

Lo que saben los aché, cazadores nómadas del Paraguay

Ressenya de l’obra:

Clastres, Pierre. Crónica de los indios Guayaquis. Lo que saben los aché, cazadores nómadas del Paraguay. Editorial Alta fulla, Barcelona.

Context de l’obra

1.1. L’obra data del 1963, que es quan arriba Pierre Clastres al Paraguay, i la seva estada dura quasi bé un any. La narració de tot el llibre va del Febrer de 1963 fins al cap d’un any, però analitza fets durant la seva estada allà i també fets que els propis indígenes expliquen d’èpoques anteriors.

1.2. Les escoles d’aquest context serien el neoestructuralisme i teoria del conflicte social, i l’estructuralisme. A
…ver más…

Es tracta d’una tribu sense un lloc fixe, van recorrent tot el territori de la selva buscant nous llocs per a la caça, i poder escapar-se dels “blancs”.

2.3. Pierre Clastres explica la seva estada de gairebé un any (1963) entre els guayaquís (o aché), poblat de nòmades caçadors - recol·lectors de la selva, que mai es van deixar subjugar pels blancs. A partir d'observacions directes i d'informacions orals,va observant tot una sèrie de trets relacionats amb l’ecologia, la tecnologia, criança dels nens, sexualitat, mort... també aspectes desagradables com l’ infanticidi, la violència, el canibalisme... Pràctiques i sabers dels salvatges, incomprensible per nosaltres. Clastres ens endinsa a la existència d’un univers cultural desconegut. L’autor ens convida a conèixer una cultura totalment diferent a la que estem acostumats, una societat sense un poble fix, que son caçadors, totalment diferent a les tribus d’Amèrica del Sud, ho intenta fer sense deixar de banda cap problema que planteja l’antropologia.
L’aspecte més fonamental de l’obra, el que crea més sorpresa a l’autor es el tema del canibalisme, ja que Clastres volia afirmar que els Guayaquis eren caníbals, però semblava que no era així... la tribu mantenia silenci sobre el canibalisme i mentien a Pierre inventant-se rituals d’enterrament. Resultà que efectivament eren caníbals, els

Documentos relacionados