Els Imperis Plurinacionals

1156 palabras 5 páginas
Els imperis plurinacionals

L'impero austrohongarès, l'Imperi rus i l'Imperi turc otomà, eran els tres vells imperis que completaven l'ultim terç de les potencies d'Europa al segle XIX L'Imperi austrohongarès

Reunia els territoris que van agrupar des del segle XVI la dinastia dels Habsburgs, els arxiducs austríacs i els emperadors del Sacre Imperi. (Els moviments independentistes i nacionalismes van ser una amenaça constant per a la seva supervivència)

L'Imperi tenia 2 grans centres: Àustria (cultura alemanya) i Hongria (cultura magiar).
A meitat del S.XIX els emperadors van intentar la unificació dels pobles alemanys per aconseguir una Gran Alemanya. Així al congrés de Viena del 1815 va néixer la Confederació
…ver más…

També es va crear una reforma en l'educació, que es va sotmetre a control estatal i una millor administració territorial amb la creació del consell rural.
El tsar va ser assassinat en un atemptat l'1 de març de 1881, per uns terroristes del moviment a la repressió dels moviments d'oposició al tsarisme.

Alexandre III (1881-1894)

Va potenciar el desenvolupament econòmic. Les dues palanques per aconseguir aquest desenvolupament va ser la reforma fiscal i la captació de capital europeu.
La industrialització es va desenvolupar a la minerometal·lúrgic, petroli, indústria tèxtil i el ferrocarril.
Peró totes aquestes reformes van anar acompanyades del control de l'ensenyament i la cultura, la russificació dels territoris fronterers i la persecució de qualsevol mena d'oposició. Per això Alexandre III va crear la policia política perquè perseguís el terrorisme.

Nicolau II (1894-1917)

Va continuar amb l'acció repressiva del seu pare i la política de russificació de Polònia, les regions bàltiques, Armènia o Finlàndia amb l'escola ortodoxa.
El tsar va donar el seu suport a l'expansió imperialista el que va suposar una guerra amb el japó, la qual van perdre.
Aquesta derrota va comportar a la revolució del 1905, el que va suposar que el tsarisme s'intentes convertir en un sistema de govern acostant-se al constitucionalisme que no va contenta a ningú.

L'Imperi turc.

Hi havia una forta inestabilitat

Documentos relacionados