L’Evolució Del CataLanisme Des De Valentí Almirall Fins a La Lliga Regionalista.(1881 – 1901) Por A.P.

826 palabras 4 páginas
L’evolució del catalanisme des de Valentí Almirall fins a la Lliga Regionalista.(1881 – 1901)
A Catalunya, el sentiment catalanista sempre havia tingut certa presència en diferents àmbits de la vida, però van haver una sèrie de fets que van promoure el seu desenvolupament i posterior assentament a la societat catalana.
Valentí Almirall va ser una de les figures imprescindibles en aquest desenvolupament, separat de Pi i Margall després del fracàs del seu programa, va decidir reivindicar el catalanisme polític amb accions com el Congrés Catalanista, que data de 1880 amb una intenció unificadora.
A arrel d’aquest congrés, Almirall va fundar el Centra Català (1882) un partit amb una clara intenció patriòtica. Amb aquesta línia de
…ver más…

El catalanisme polític havia avançat força recorregut en aquests anys, la presència d’organitzacions catalanistes arreu de Catalunya van obligar a la Lliga de Catalunya a crear una institució que reunís de manera organitzada tots aquests moviments i establir un eix ideològic comú per tots, el resultat va ser la creació de la Unió Catalanista(1891), que comptava ja amb un suport mitjanament important. Aquesta desfragmentació del catalanisme va afavorir la seva difusió i poc a poc, aquest moviment de caires descentralitzadors, va anar assolint objectius més ambiciosos amb visions d’una Catalunya amb govern propi.
Així,com altres organitzacions precedents, al 1892, la Unió Catalanista va voler establir les seves bases en una doctrina política, per això, es va realitzar una assemblea a Manresa on es van redactar Les Bases per a la Constitució Regional Catalana, o més conegudes com les bases de Manresa, on es van esmentar termes con el poder català.
Catalunya no va restar al marge del desastre del 92 (pèrdua de les últimes colònies ultramarines d’Espanya) i la ineficàcia del govern espanyol va arrelar més la necessitat d’una política específica per Catalunya. El següent impuls que va rebre el catalanisme ve donat per la creació de la Lliga Regionalista (1899),un partit de caire burgès integrat per personalitats representants de la indústria catalana i de la burgesia agrària amb l’objectiu d’aconseguir un autonomia

Documentos relacionados