La Diversitat Territorial I Els Paisatges

4622 palabras 19 páginas
LA DIVERSITAT TERRITORIAL I ELS PAISATGES
2. 1. EL RELLEU, EL CLIMA I LA VEGETACIÓ DE CATALUNYA
2.1.1. EL RELLEU I LES AIGÜES
Catalunya presenta un territori molt accidentat, força contrastos i una interessant diversitat de paisatge. Les muntanyes són abundants i de formes variades i les planes, escasses. El relleu és força complex.
Les grans unitats de relleu
Catalunya té dos sistemes muntanyosos: * El sistema Pirinenc ocupa gairebé una tercera part del territori català. S’estén pel nord del país en direcció oest est i s’estreny fins arribar al mar (península cap de Creus). És un territori poc poblat, però amb grans reserves d’espai naturals. Està format per les serralades:
-El Pirineu axial està format per roques antigues
…ver más…

* L’Ebre s’origina en la serralada Cantàbrica, passa per terres aragoneses i s’obre pas entre la Serralada Prelitoral per desembocar en el mediterrani. Actualment, els sediments que haurien d’arribar a la costa es dipositen a embassaments (interrompent el curs del riu). Per tant, el delta perd superfície.

2.1.2. EL CLIMA I ELS DOMINIS CLIMÀTICS
A causa de la varietat geogràfica hi ha diversos dominis climàtics. Catalunya té contacte amb masses d’aire diferents per la seva situació: les masses fredes o polars (procedents de latituds més altes) i masses càlides (d’Àfrica). A causa del contacte entre de procedència diversa, s’experimenten onades sobtades de fred o de calor i turbulències atmosfèriques.
La influència del mediterrani es manifesta a Catalunya predominant els hiverns suaus i secs i els estius calorosos i les precipitacions són més habituals a la primavera i la tardor. Però la irregularitat del relleu (Serralada Litoral i Prelitoral) fa que la influència del mar afecti a les zones costaneres, mentre que les planes de l’interior tingui tendència continental ( més amplitud tèrmica i menys precipitacions). En canvi, la Vall d’Aran (nord-oest) té influència atlàntica (temperatures més fredes i abundants pluges i regulars al llarg del any).
El relleu accidentat afavoreix l’existència de contrastos climàtics i meteorològics (temperatures, precipitacions, vents i humitat ambiental).
Pel que fa al

Documentos relacionados