La segona república i la catalunya autònoma (1931-1936)

3681 palabras 15 páginas
T.11: La Segona República i la Catalunya autònoma (1931-1936)

1. La proclamació de la República i el període constituent

a) (Introducció i 1.1) Per què els resultats electorals del 12 d’abril de 1931 donaren pas a la República?
Les eleccions del 1931 van tindre una elevada participació. Els resultats van evidenciar que una bona part dels ciutadans demanaven un canvi de règim. Per tant, els partits del Pacte de San Sebastià (republicans, socialistes i nacionalistes) es van anar establint en les diferents ciutats espanyoles. Alfons XIII va renunciar a la potestat leial després de que el 14 d'abril es proclamés la Segona República tan a Madrid com a Barcelona amb Macià. b) Les diferents reaccions als resultats del 12-4-1931.
…ver más…

També van ser autoritzats el divorci i el matrimoni civil, i es van secularitzar els cementiris.
El govern va prohibir que els ordes religiosos es dediquessin a l’ensenyament. La Llei de congregacions va posar límits a la possessió de béns per part de les comunitats religioses i va preveure la possibilitat que els ordes religiosos fossin dissolts en cas que comportessin algun perill per a l’Estat.
Militar: Manuel Azaña va impulsar una reforma que pretenia crear un exèrcit professional i democràtic. Va considerar necessari reduir els efectius de l’exèrcit, posar fi a la macrocefàlia, abolir el fur especial dels militars, assegurar-ne el sotmetiment al poder civil i prohibir la tradicional intervenció castrense en la vida política.
Es va promulgar la Llei de retir de l’oficialitat, que establia que tots els oficials en actiu havien de prometre la seva adhesió a la República, però se’ls donava la possibilitat de retirar-se amb el sou íntegre si així volien fer-ho. Es van suprimir alguns rangs tradicionals, es va reduir el nombre d’unitats i d’oficials i es va clausurar l’Academia General Militar de Saragossa. Es va crear la guàrdia d’assalt, una força d’ordre públic fidel a la República.

Agrària: Es volia posar fi al predomini del latifundisme i millorar les condicions de vida dels pagesos pobres.
Una sèrie de primers decrets van establir la prohibició de rescindir els contractes

Documentos relacionados

  • SEGONA REPÚBLICA, PERSONATGES I ORGANITZACIONS POLÍTIQUES
    987 palabras | 4 páginas
  • Resum Tema 11 Història 2 Batxillerat Vicens Vives
    4068 palabras | 17 páginas
  • Clasificacion de cargos
    1906 palabras | 8 páginas