L'estany de foc resumen en valenciano

5836 palabras 24 páginas
L'estany de foc Silvestre Vilaplana – Alcoi 1969 Premi Blai Bellver de Narrativa
Novel·la històrica

PRIMERA PART - LES PARAULES DEL LLIBRE

A Espanya, els infidels i sobre tot els jueus, estan perseguits per la inquisició. Molts jueus abandonen els seus béns i es van, altres es queden però han de abjurar de la seua fe.
El rei Ferran és el que anomena als inquisidors del seu regne, i en els seus territoris no és molt estricte perquè no els considera un perill i els deixa en pau si són discrets.

1478 El cirurgià Forcadell, els impressors Còrdova i Lampart i el corrector Daniel Vives, traduïxen la Bíblia al valencià. Ho fan perquè els jueus puguen llegir-la tal com va ser escrita, sense que intervinga la
…ver más…

Monasterio en un acte publique crema l'efígie de Vives, és un acte simbòlic fins que puga cremar-ho de veritat. Torrella que contempla la crema, té por del que li puga ocórrer a ell i a la seua esposa, decidix que d'ara en avant no s'implicarà en res mes.
Monasterio va a veure a Gualbes, aquest era l'inquisidor general de València quan a Vives el van capturar i ho van posar en llibertat. Gualbes li té por. Monasterio li interroga, vol culpar-lo per les seues decisions com a inquisidor. Però Gualbes sap contestar-li dient que només complia ordenes. Monasterio vol que li done tots els detalls del juíci i l'anomena ajudant seu, perquè puga redimir l'error que va cometre.
Castor va a buscar a Monasterio, li diu que en una casa de putes ha vist un home amb el seu membre circumcidat, senyal inequivoca de que és jueu. A la nit, Salvador Vives i Torrella informen a Daniel Vives que Monasterio està interrogant a tot el que ho coneix. A casa del seu amic Juan Dura, els soldats han trencat algunes coses, i com els ha plantat cara, ho han condemnat a mort per desacatament i perquè servisca d'escarment. Daniel no pot creure el que està sentint.
Al matí següent, Gabriel Saragossa i la seua dona Angelina maten unes aus pel ritu jueu per als seus veïns. Quan Angelina marxa per a repartir-les, arriben Monestir i els seus soldats. Despullen a Gabriel i veuen la seua circumcisió, él es defén dient que se'l van fer per una malaltia i que son

Documentos relacionados