L’evolució del catalanisme des de Valentí Almirall fins a la Lliga Regionalista

1871 palabras 8 páginas
L’evolució del catalanisme des de Valentí Almirall fins a la Lliga Regionalista (1881-1901)

Introducció:
El precedent o l’inici del catalanisme cultural va ser la Renaixença, un moviment cultural iniciat a Catalunya a 1830 que reivindicava l’ús públic i cultural del català. Va començar amb el llibre de La Pàtria de Carles Aribau i les propostes literàries de Joaquim Rubió i Ors, a més de la celebració dels primers Jocs Florals. A més de la llengua i la literatura també es van cercar uns signes d’identitat propis, buscant els orígens i les particularitats de la nació catalana.

Desenvolupament:
Tot i això, sobre aquesta base cultural que es va consolidar durant la Renaixença, van sorgir certes persones que van recolzar-la
…ver más…

Aquests van fer reivindicacions perquè la llengua catalana fos oficial, pel dret civil català, el proteccionisme i l’execució d’una política exclusivament catalanista. Una de les primeres accions que van dur a terme va ser el Missatge a la Reina Regent (1888), adreçat a Mª Cristina, que demanava autonomia per a Catalunya. Però l’acció que va ser considerada la primera victòria del catalanisme va ser aconseguir que fessin una reforma al nou Codi Civil.

El catalanisme de base religiosa: Torras i Bages

El clero català havia adoptat posicions integristes i antiliberals, però molts van deixar-les de banda per un liberalisme més conservador ja què la Santa Seu va donar el seu suport a Alfons XII. El catalanisme conservador estava liderat per Jaume Collell i Josep Morgades, que intentaven cristianitzar el moviment catalanista. Josep Torras i Bages, un bisbe de Vic, va defensar un catalanisme d’arrels cristianes. Publica La tradició catalana, on defensava que l’esperit de Catalunya està constituït per la família, la propietat i la religió, idealitzava l’Edat Mitjana i criticava el model social degradat per la industrialització, que “només el clero podia regenerar”.

La formació de la Unió Catalanista

Com que la campanya contra el projecte del Codi Civil va mostrar la necessitat d’organitzar millor el moviment catalanista, la Lliga

Documentos relacionados

  • L’Evolució Del CataLanisme Des De Valentí Almirall Fins a La Lliga Regionalista.(1881 – 1901) Por A.P.
    826 palabras | 4 páginas
  • Catalanisme
    4145 palabras | 17 páginas