Practica forense de derecho aministrativo

13453 palabras 54 páginas
B._ FITXA BIBLIOGRÀFICA

Títol del llibre: Drames rurals

Autor: Català, Víctor

Editorial: Barcanova Col·lecció i nº: Biblioteca didactica de literatura catalana nº 30 Lloc i any de publicació: 1992 Barcelona Nombre de pàgines: 304

C._ COMENTARI

Dades biogràfiques de l’autor:

Nascuda a l’Escala (Girona),en una família d’acomodats propietaris, residí i morí en aquest poble mariner, on es dedicà a cultivar els seus gustos literarisi artistics que enriquí amb els seus viatges per Europa.

Localització:

Lloc: la ruralia, menys a L’explosió que trancorre a Barcelona. Temps: en el segle passat, principis d’aquest. Narrador: 3ª persona

Estructura externa:

Gènere: èpic, contes
…ver más…

Tema o idea central:

L’incompetència de la Justícia.

______________________________________________________

Títol: Daltabaix

Personatges:

Principals: En Verí és un home esquerp, ferestec, molt primitiu. Que actua de manera barruera. És el fill del Palau vell. La Doloreta és la dona del Verí, que com es sol dir s’ha guanyat el cel en vida. Ha d’aguantar a tota una família de porucs i primitius.

Secundaris: Quim, vell Palau, àvia Pastora, Llombric.

Argument:

És una família formada per dos germans molt toscs i el pare, molt gandul. Un dia el Verí, el fill gran es casa amb la Doloreta, una forastera. Amb els anys, la noia acaba consumint-se dins aquella casa. Un dia el Verí estava provant la mula nova i el vell i el fill de la Doloreta nmiraven. El Verí, iriat, perque la mula no li feia cas, pren foc davall ella, la mula parteix a correr, enduguent-se el Verí i el vell i tropitjant el nen, tots tres moren i el Quim treu de casa a la Doloreta, que es veu obligada a captar.

Estructura interna:

Esdeveniment inicial: El Verí es casa amb Doloreta. Nus: La vida en aquella casa la consumeix. Tenen un nen, en Llombric. Final: En un intent desesperat perque la mula l’obeesqui, el Verí pren foc davall ella, parteix a correr i atropella al Verí, al vell i al nen. Ella es expulsada de casa.

Tema o idea central:

Les accions agressives d’un membre de la família en son victimes les dones.

Documentos relacionados