Preguntas literatura valenciana selectividad

936 palabras 4 páginas
TEMA 12

Descriu els aspectes més importants de l'obra teatral de Manuel de Pedrolo.

Manuel de Pedrolo planteja una reflexió rigorosa i complexa sobre alguns punts fonamentals de l'existència humana. S'interroga sobre la solidaritat humana, el conformisme davant la realitat, l'afany de revolta i les seues dificultats, la recerca del coneixement, la incomunicació, la mort i la trascendència. Els personatges de Pedrolo apareixen en un món tancat que els separa de manera radical de l'espai exterior, siguent personatges empresonats, els més decidits dels quals lluiten per enderrocar els murs de la presó. Escènicament, aquests conflictes suporten unes situacions tancades, angoixants i inútils. El teatre de Manuel Pedrolo és
…ver más…

Hi ha una via comercial, derivada de les telesèries, que es decanta per una comèdia fàcil, lleugera i ben construïda (Carles Alberola, Paco Mir i Jordi Galceran).
Finalment està el teatre de la irritació, que consisteix en increpar al públic i incomodar-lo, a fi de provocar-hi alguna reacció (Roger Bernat).

TEMA 14

Explica l'obra teatral de Josep Maria Benet i Jornet i la seua relació amb el món audiovisual.

Beneti i Jornet és pràcticament l'únic autor de la seua generació que ha aconseguit estrenar amb regularitat, sobretot perquè ha sabut evolucionar i ha mantingut una certa complicitat estètica i ideològica amb un públic que l'entén. En el teatre de Benet i Jornet l'entorn afecta de forma abrumadora sobre els éssers humans. Durant els primers anys de la seua producció l'entorn feia els personatges infeliços i cruels. Més endavant s'ha transformat i ha dut els personatges a la dificultat d'expressar-se. Benet ha adaptat com a guions cinematogràfics diversos textos teatrals i és un dels referents fonamentals en el camp del guió televisiu de ficció, especialment per les seues aportacions en:
La professionalització de la figura del guionista.
La creació d'un model autòcton de sèries de ficció populars i de qualitat.
La difussió televisiva d'adaptacions de textos de referència de la literatura catalana. Va començar fent guins televisius per a TVE i va crear la

Documentos relacionados

 • Solucionario lengua castellana 4ESO TEIDE
  42980 palabras | 172 páginas
 • Endesa
  960 palabras | 4 páginas
 • El estatus y sus caracteristicas
  1228 palabras | 5 páginas
 • La química en la vida cotidiana
  137003 palabras | 549 páginas
 • El matadero
  14723 palabras | 59 páginas