Ressenya Sóc Fill dels Evuzok Lluis Mallart

1621 palabras 7 páginas
Ressenya d’una monografia
Sóc fill dels Evuzok. La vida d’un antropòleg al Camerun.
Fitxa tècnica: Mallart i Guimerà, Lluís 1992 Sóc fill dels Evuzok. La vida d’un antropòleg al Camerun. Barcelona: La Campana

L’autor d’aquesta monografia és Lluís Mallart i Guimerà, doctor en etnologia, africanista, professor d’antropologia en la Universitat de París-Nanterre i especialista en antropologia religiosa i mèdica. La trajectòria antropològica de Lluís Mallart (Barcelona, 1932) ha vingut marcada per la seva llarga estada entre els Evuzok del Camerun (Nsola). Va residir sis anys durant la dècada dels 60 i va realitzar posteriorment curtes visites de tres a quatre mesos fins a l'any 1996. Format acadèmicament a França i sota la forta
…ver más…

Podem observar com a partir d’aquesta historia apareixen una sèrie de mites sobre els dos mons oposats, el dualisme del home i l’Evu, del dia i la nit, del poble i selva etc.
-On poble representa tot allò que es social i organitzat; tota activitat d’aquest poble és realitza de dia i no existeixen les malalties i la mort.
-En canvi l’Evu viu a la selva, obscura i plena de perills, sense normes socials ni cap ordre; en si, tot el mal i el que és desconegut.
Entès això, podem veure la base de la cultura Evuzok. Cal dir que aquest Evu no posseeix a tothom, ni afecta de la mateixa manera a totes les persones que el porten. L’Evu permet a la persona que és posseïda a tenir uns coneixements sobre l’altre món, el que desconeixen, el món de la nit. Encara que és decisió de la pròpia persona actuar de forma positiva o negativa, i això afecta directament a tota la comunitat que rodeja la persona posseïda. Es a dir:
-Si la voluntat de l’Evu és la prosperitat i l’equilibri, la persona que el tingui gaudirà d’habilitats curatives, per exemple (medecinaire).
-Si la voluntat de l’Evu és generar el caos i el desordre, la persona que el tingui tindrà habilitats per fer el mal i generar desgracia (bruixot).

És curiós de quina manera la ”religió” Evuzok relaciona la idea del bé amb el medecinaire, i la idea del mal amb el bruixot; ja que s’assembla en certa manera a la religió cristiana al sentenciar al generador del desordre i el mal. De

Documentos relacionados