Resum "ab urbe condita", de tit livi

2637 palabras 11 páginas
RESUM ESQUEMATIC AB URBE

ORIGENS-RÒMUL
Després de la caiguda de Troia, els aqueus van castigar als traidors, excepte a Eneas i Antenor que volien la pau.
Eneas va a territori laurenti amb altres troians i ataquen als aborigens. El cap dels aborigens Llatí fa la pau amb Eneas i aquest es casarà amb la seva filla Lavinia. Eneas funda una ciutat a la que anomena LAVINIUM. El seu fill es dirà Ascani.
Els aborigens i els troians lluiten junts contra tribus properes. Eneas volia que fossin un sol poble i els anomena LLATINS. Eneas mort i li donen l’apel.latiu de Jupiter Indiget.

Quan Ascani es fa gran deixa Lavinium a la mare i funda ALBA LONGA. La frontera entre etruscos i llatins s’estableix al riu Tiber. Tots els nascuts a Alba es
…ver más…

Va regnar 37 anys. Els senadors no es possaven d’acord per escollir nou rei i al final es van possar d’acord i van fer 10 DECÚRIES i cada una tenia un cap; cada 15 dies es passaven el torn per governar. La plebs volia un rei anomenat per ells. Van decratar que el poble nominaria rei i els senadors ho ratificarien.

-------------------------------------------------------------------------
NUMA

En aquell temps era famosaa la justicia i la religiositat de NUMA POMPILI que vivia a Cures i era sabí. Els senadors romans li van lliurar el regne. L’augur el porta a la ciutadella amb el bastó augural i va pregar a Júpiter que envies una senyal si volia a Numa com a rei. Els auspicis van dir que sí.
Numa va instaurar lleis i bones costums i va fer un temple a JANUS com a indicador de la pau i de la guerra (quan estava obert hi volia dir que hi havia guerra i tancat que estaven en pau)
Numa va distribuir l’any en 12 mesos segons la lluna; va establir els dies fastos i els nefastos (fas vol dir lícit segons l’orgre dels déus). Va crear sacerdocis (Flamens)i va escollir les Vestes. També va escollir 12 SALIS (Col.legis sacerdotals menors) per a Mart i els va manar que portessin les armes d’origen celestial. Va anomenar pontífex a Numa Marci i li va donar instruccions pels sacrificis.

La població es va apartar de la violència i tenien cura dels déus, seguint

Documentos relacionados

  • Resum "ab urbe condita", de tit livi
    2653 palabras | 11 páginas