Socials continguts pogramat 1batx b

2189 palabras 9 páginas
SOCIALS TEMA 3.

1. Els antecedents.
Havien establert colònies a diverses parts del món. Eren considerades possessions de les diferents metròpolis, la monarquia hispànica a diferencia de altres territoris com Amèrica o Anglaterra, durant el segle XVIII coincidint amb l’esclat de les idees lliberals aquest sistema colonial va entrar en crisi. L’any 1776 van declarar la seva independència les tretze colònies angleses, durant el primer terç del segle XIX Espanya va perdre pràcticament tot l’imperi colonial, llevat de Cuba, Puerto rico i Filipines. Portugal va perdre Brasil el 1822.
Cap a mitjan segle XIX , l’opinió publica dels països europeus semblava mes aviat contraria a l’aventura colonial, l’experiència de les guerres provocades
…ver más…

França tenia l’encarrega de construir i explotar el Canal de Suez. La meitat de les accions del canal, les van vendre a la Gran Bretanya, el canal va ser controlat des de aquell moment per Francesos i Britànics. Aprofitant un moviment nacionalista que va provocar una matança d’europeus a Alexandria, va ocupar militarment aquella ciutat del nord d’Egipte i després a la resta del país. La presència europea, es va centrar principalment al voltant de dues àrees ben definides: el Magreb, per part de França i Egipte, la vall del Nil i el Sudan per part de la Gran Bretanya.
L’Àfrica central.
Van rivalitzar Bèlgica i França. Leopold III impulsà el congrés per tal d’estimular expedicions, van creat l’estat lliure del Congo, sota el seu domini directe. França va donar suport a les expedicions de Brazza al nord del Congo, van enfrontar els interessos dels Belgues amb els Francesos.
L’Àfrica oriental i austral.
L’Àfrica oriental van ser els britànics i els alemanys els qui es van enfrontar per aquesta zona. La Gran Bretanya va colonitzar el Sudan, i altres territoris fins a Kenya i Somàlia, Alemanya va establir-se a Tanganyia, va obtenir possessions al Tongo i Camerun, França va ocupar Somàlia, l’illa de Madagascar i Itàlia va establir-se a Eritea i a Somàlia. L’Àfrica austral era un lloc de xoc d’interessos colonials, alemanys i portuguesos hi van esclatar contra

Documentos relacionados